Visum afgewezen? Kom in bezwaar (ook vanuit Nederland!)

begrippen-visumaanvraagDe visumaanvraag van een cliënte van mr. Verweij werd door de Nederlandse ambassade in Rabat afgewezen. De alleenstaande Marokkaanse vrouw wilde tijdens haar vakantie haar familie in Nederland bezoeken. Zij voldeed aan alle eisen, maar de aanvraag werd toch afgewezen omdat er volgens de Nederlandse ambassade geen sprake was van sociale en economische binding met Marokko. Ook zou het verblijfsdoel onvoldoende zijn aangetoond. Mr. Verweij is hiertegen namens de vrouw in bezwaar gekomen.

Afgewezen visumaanvraag

Een visumaanvraag moet worden ingediend bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. Deze vertegenwoordiging gaat vervolgens beoordelen of de aanvrager in aanmerking komt voor een visum. Daarbij moeten allerlei bewijsstukken worden bijgevoegd.

In de praktijk worden ook volledige aanvragen regelmatig afgewezen. De aanvrager heeft dan vaak geen flauw idee waarom de aanvraag wordt afgewezen, omdat de vertegenwoordiging uitsluitend ‘standaardoverwegingen’ hanteert: vaste stukjes tekst die ter onderbouwing in het besluit worden geplakt.

Geen sociale en/of economische binding

Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat er geen sociale en/of economische binding is met het land van herkomst. Hiermee wordt bedoeld dat de aanvrager op sociaal en economisch gebied weinig achterlaat in het land van herkomst, bijvoorbeeld doordat de aanvrager ongehuwd is of omdat het merendeel van de familieleden al in een ander land verblijft, of omdat de aanvrager in het land van herkomst niet over zelfstandig inkomen of vermogen beschikt.

De vertegenwoordiging maakt hier dan uit op dat er een risico bestaat dat de aanvrager na afloop van zijn visum niet meer terugkeert naar het land van herkomst, maar illegaal in Nederland blijft (dit wordt ook wel ‘vestigingsgevaar’ genoemd).

Bezwaar (vanuit Nederland)

Het loont dus om tegen een afgewezen visumaanvraag in bezwaar te gaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Persoonlijke feiten en omstandigheden zijn immers nog niet eerder meegewogen in de beoordeling. Het instellen van bezwaar kan ook vanuit Nederland!

Beslissing op bezwaar

In de zaak van mr. Verweij heeft mr. Verweij in bezwaar gewezen op de persoonlijke omstandigheden van de aanvraagster. Ook werden aanvullende stukken overgelegd waaruit bleek dat er wel degelijk sprake was van sociale en economische binding met Marokko. Het visum is vervolgens alsnog door de IND verstrekt. De aanvraagster kan nu binnen drie maanden het Schengengebied inreizen.

Vreemdelingenrechtadvocaat

Is uw visumaanvraag, of de visumaanvraag van een familielid, vriend of kennis afgewezen? Of heeft u vragen over de visumprocedure? Neem dan vrijblijvend contact op met de vreemdelingenrecht advocaten van 3 Advocaten in Amersfoort.