Datalek

Organisaties die persoonsgegevens verwerken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens, kunnen geconfronteerd worden met een datalek. Sinds 1 januari 2016 bent u zelfs verplicht om een (ernstig) datalek te melende aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Wanneer u dit niet (tijdig) doet, kunt u daarvoor een boete krijgen die fors kan oplopen.

Personen die geconfronteerd worden met een datalek, zien hun (gevoelige) persoonsgegevens terecht komen bij een daartoe onbevoegd persoon of lopen het risico daarop. De gevolgen daarvan kunnen zeer gering zijn, maar ook heel ernstig: identiteitsfraude ligt op de loer.

Voor zowel organisaties als personen is het belangrijk om te weten welke verplichtingen en welke rechten er bestaan. Zo kunt u bij een (dreigend) datalek adequaat ingrijpen om de omvang van de gevolgen te verkleinen. De advocaten van 3 Advocaten hebben hiermee ervaring. Zij kunnen u precies vertellen welke rechten – of welke plichten – u heeft, welke stappen u moet ondernemen en hoe u een datalek kunt voorkomen.

Leestip: FAQ Datalek

Berichten

autoriteitPersoonsgegevens
Meer datalekken en meer onderzoeken in 2017
In 2017 zijn er fors meer datalekken gemeld dan in 2016. De meeste meldingen kwamen uit de Zorg, het openbaar bestuur en de financiele dienstverlening. Ook verrichtte het AP meer onderzoeken.
question-ask-faq-raise-hand-ss-1920
FAQ datalek
Een FAQ wanneer u meer wil weten over een Datalek, de gevolgen daarvan of uw rechten.
Webshops en onbeveiligde gegevens – een juridische blik

Vandaag bericht het Algemeen Dagblad dat 28% van de bijna 15.000 gecertificeerde webwinkels géén gebruikmaakt van een beveiligde https-verbinding. Dat is een probleem, omdat het bij een webwinkel noodzakelijk is om persoonlijke gegevens achter te laten, zoals e-mailadres, wachtwoord, adresgegevens of een geboortedatum….

Tweede WOB-verzoek naar ‘datalek’ Amersfoort

AMERSFOORT – Vandaag hebben wij opnieuw een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) ingediend bij de gemeente Amersfoort. Doel is om meer informatie over het datalek Amersfoort van januari 2016 te verkrijgen waarbij gevoelige persoonsgegevens van 1900…