strafrecht | bestuursrecht | vreemdelingenrecht

echte mensen. echte oplossingen.

Vrijspraak na bekentenis bezit XTC-pillen

Xtc pillenDe politierechter van de rechtbank Noord-Holland heeft een cliënt van mr. Van Doleweerd vrijgesproken.

De 21-jarige man werd verdacht van het bezit van XTC-pillen. Hij werd midden in de nacht staande gehouden in zijn auto. Bij doorzoeking van de auto bleek dat in de tas van de man een zakje met pillen zat. De man werd aangehouden.

Bekentenis en indicatieve test

Tijdens het verhoor bekende de man dat hij XTC-pillen gekocht had en dat hij van plan was deze te gaan gebruiken die avond. Een indicatieve test gaf aan dat de pillen waarschijnlijk MDMA bevatte, wat tezamen voor de officier van justitie voldoende reden was de man te vervolgen wegens overtreding van de Opiumwet.

Twee voorwaardelijke gevangenisstraffen

De officier van justitie achtte het feit bewezen en eiste naast een werkstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast was de man eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 4 maanden, en de officier van justitie vond dat met het plegen van dit feit in zijn proeftijd voldoende reden bestond om hem ook deze straf uit te laten zitten.

Indicatieve test is geen bewijs

Mr. Van Doleweerd heeft vrijspraak bepleit. Uit het dossier bleek volgens hem onvoldoende dat sprake was van XTC pillen. Daarvoor was de indicatieve test onvoldoende – daaruit volgt geen bewijs.

De officier van justitie gaf aan dat het OM geen bewijstest verricht indien sprake is van een bekennende verdachte. Dat mocht volgens mr. Van Doleweerd niet baten, omdat de man niet kon weten of het XTC pillen waren.

De man had de pillen immers zelf nog niet gebruikt, en had deze evenmin zelf laten testen. Daarnaast bleek niet dat de man eerder bij deze dealer gekocht zou hebben, waardoor hij ook om die reden niet kon weten dat dit echte XTC-pillen waren.

Vrijspraak

De politierechter was het met mr. Van Doleweerd eens. Daarom sprak zij de man vrij, die daardoor ook zijn voorwaardelijke straf niet hoeft uit te zitten.

Meer informatie? Neem contact op met een strafrechtadvocaat van 3 Advocaten in Amersfoort.

mr J.J.D. (Joost-Joris) van Doleweerd

mr J.J.D. (Joost-Joris) van Doleweerd

Mr J.J.D. van Doleweerd is in 2005 beëdigd als advocaat. Na enkele jaren in Utrecht als advocaat werkzaam te zijn geweest, is hij in 2009 in Amersfoort begonnen als één van de 3 Advocaten. De praktijk van mr. Van Doleweerd richt zich met name op zaken waarbij sancties opgelegd (kunnen) worden. Hij staat daarin particulieren en ondernemingen bij in zowel een strafrechtelijk als een bestuursrechtelijk traject bij. Meer over mr J.J.D. (Joost-Joris) van Doleweerd »